Kultbilar
Inte alltid ett under av kvalitet men alltid udda och fascinerande
KULTBILAR
Dra muspekaren över bilden för att se vad det är för bil.

Först ett fotogalleri och lite längre ner mer detaljerat kring vissa av de bilar jag definierar som "kult"
Klicka på bilden så blir den större sen kan du bläddra mellan bilderna från bilden du klickat på s.a.s.
Lite mer på djupet
Detta blir ju såklart 100 % subjektivt och ett axplock i en djungel av annorlunda, märkliga, häftiga, konstiga, makalösa, perfekta, usla, pulshöjande, tankeväckande och känsloskapande fordon.
Jag bara kör på för börjar jag analysera och leta för mycket blir det nog ingenting, finns ju för mycket att välja på s.a.s.
Here We Go!
Aston Martin Lagonda
Lagonda var från början en brittisk biltillverkare och bilmärket startades år 1906. Lagonda blev känt under 1930-talet genom framgångar i Le Mans. Lagonda blev senare en del av Aston Martin. Ägaren av AM & Lagonda beslutade under början av 1970-talet att satsa på en fyradörrarsmodell världen inte tidigare skådat. Han lyckades med råge. Modellen närmast chockade bilvärlden när den presenterades 1976.
Designen stod William Towns för.
Proportionerna skall inte funka för en fyradörrars sedan eller vad sägs om:
Mått - 528 cm lång, 182 cm bred & 130 cm hög!
Första serieproducerade bilen i världen med en digital instrumentpanel. Den hade färddator + tre skärmar med all möjlig information som tändes när man vred på tändningen. Man kunde välja olika språk att få informationen på skärmarna på (inget konstigt idag men extremt innovativt 1976). Två tanklock, ett på vardera sida om bilen var också en nyhet. V8 med fyra kamaxlar och 3 st weberförgasare gav 280 hk. Motorn (som inte var något under av teknik) i kombination med bilens storlek + en halvbra automatlåda från Chrysler gav hiskelig bränsleförbrukning. Som bäst sörplade den i sig 2 liter milen (motorväg) men i stort sett alltid mer än det dubbla. Oavsett vad man tycker om bilen så representerar den en tidsanda och en epok där allt var möjligt. Med andra ord en svunnen tid som aldrig kommer åter. Att skapa en dylikt tingets idag är totalt otänkbart å därför platsar den med råge in i kategorin kultbil.



Tillägg:
Faktum är att modellen fått en renässans.
Ergo - Min tro på att det inte skulle gå att skapa en dylik bil idag kom lite på skam. Aston Martin har sedan 2015 tillverkat Lagonda Taraf . Lagonda Taraf-modellen är en del i Aston Martins plan att återuppväcka bilmärket Lagonda. Det är en superlyxversion av Aston Martin Rapide, planerad att säljas i en begränsad upplaga om 200 exemplar främst i Mellanöstern. Priset ligger på 695.000 GBP = 8 505 864 kr i skrivande stunds valutavärde: Pund - Krona.
Öhh.... Jag tar två stycken tack!

Bristol 410
Ni som sett deckarserien Kommissarie Lynley känner nog igen denna bil. Huvudpersonen Thomas Lynley kör nämligen just en Bristol 410 (i tv-serien för i böckerna kör han Bentley).
Bristol är nog så brittiskt något kan bli. Bristol är ett mytiskt märke med väldigt mycket hemlighetsmakeri kring sig. Finns aldrig med på bilutställningar. Man avslöjar aldrig hur många bilar som produceras per år.
Företagets tagline är: "Nicely understated. Never underrated." vilket är i det närmaste omöjligt att översätta på ett korrekt sätt (till svenska) då det är en så brittiskt fras som det kan bli. Det finns mycket att skriva om detta bilmärke men jag nöjer mig med att det är ett bilmärke som har stor status bland kändisfolket och några exempel på kända personer som äger/ägt en Bristol är: Liam Gallagher (Oasis), Jimmy Carter (ex president), Tina Turner (sångerska) & Peter Sellers (skådis) m fl.
Modellen 410 är i sig något klenare än ex Bristol 411 men 410.an byggdes i endast 79 exemplar och har en aura av mystik och "kändisskap" omkring sig som inte 411.an har. Mer exklusiv s.a.s.
Bristol är en "ulv i fårakläder". Kraft och lyx finns där men syns inte vid en första anblick. På så sätt mycket brittisk. Adeln i "Old England" gör ju en hederssak av att inte skylta med rikedom och makt precis som denna bil som inte visar den komfort och kraft som finns under skalet.




Bugatti T-57SC Atlantic
Lauren´s Atlantic är värderad till +40 milj. dollar (ca 375 milj. kronor) så det kan ju krävas lite extrapass på jobbet kanske? Denna skapelse utvecklades av Ettore Bugattis (märkets grundare) son Jean Bugatti, som f.ö. var god vän med den svenske "motorprinsen" Prins Bertil. Jean förolyckades vid bara 30 års ålder, i just en Bugatti Typ 57, när han tvingades väja för en cyklist och kraschade in i ett träd.
Bilen var en best med dåtidens mått mätt. Den har en 3,3 liters kompressormatad rak (japp rak) 8 på 200 hk och toppfarten var svindlande 192 km/h. Den var helt klart sin tids Veyron. Finast idag anses just Ralph Laurens bil vara. En av de 3 krockades så illa att man fick ersätta en mängd delar och därav anses bara 2 vara originalbilar. De 2 andra Atlantics är privatägda av en fransman och en amerikan.



Citroën SM
Ett samarbete mellan Maserati och Citroën gav denna udda skapelse. Samarbetet bestod i att bilen hade en V6 motor från Maserati på 170 hk och kaross mm från Citroën.
Bilen påminner om en DS och många misstar säkert SM för att vara just en DS men SM har helt egna designdrag såsom bred ljusramp med kromdetaljer baktill å eftersom den är en GT så är det bara två dörrar.
Även det faktum att framlyktorna följer rattens rörelser var mkt innovativt på 70-talet. Bilen har dessutom större spårvidd fram än bak vilket gör att den får formen av en droppe uppifrån sett. Märkligt nog var bilen ganska framgångsrik i rally & vår egen Björn Waldegård rattade en SM i Portugals Rally 1972.
När man tittar på vilka som ägt en SM återfinns ex. Shahen av Iran, Diktatorn Idi Amin (hade 7 st), Haile Selassie I av Etiopien, fotbollsesset Johann Cruyff & Leonid Brezjnev. Bland svenska ägare kan man notera Hamburgerkedjan MAX grundare Curt Bergfors & riksbusen Clark Olofsson som påstås ha lyckats fly från ett stort polisuppbåd i Bryssel 1976 i just sin SM.
Modellen tillverkades mellan 1970-75 i 12 920 exemplar. Varför den slutade tillverkas efter bara 5 år finns det många versioner kring men troligen är sanningen den att den var för tekniskt komplicerad och dyr att underhålla. År 1970 var SM världens snabbast framhjulsdrivna bil och samtida med flygplanet Concorde. Tycker personligen det flygplanet och denna bil är bra symboler för 1970-talet.



Honda NSX
NSX var den första supersportbilen från en japansk tillverkare. Det var dessutom något så revolutionerande som en supersportbil som kunde användas till vardags. År 1983 återkom Honda som motorleverantör till F1 så att NSX startade utvecklingen av NSX året efter (1984) var knappast någon tillfällighet. Honda behövde en bil som kunde bli Hondas nya ansikte, en brygga mellan F1 och vardagsbilen s.a.s. Bilen var lätt (mkt aluminium) och hade mittmotor med bakhjulsdrift. Efter kritik från Ayrton Senna (trefaldig F1 världsmästare med Hondas motorer) kring bilens "bräcklighet" förstärktes den på olika sätt vilket förbättrade karossens vridstyvhet med 50 %. Senna ansåg att vridstyvhet var usel men uttryckte det lite mer diplomatiskt genom att säga "viss bräcklighet".
NSX har en V6.a som placerats mitt i bilen. Första versionen var på 3 liter och gav 274 hk vid 7300 rpm. Vid 5000 rpm slår Hondas VTEC teknologi till vilket öppnar ventilerna mer och längre. Senare kom en 3,2 liters V6.a på 290 hk. Även en ny NSX finns numera på marknaden. En hybrid med både V6.a och 3 olika elmotorer. Effekten ligger på 575 hk & 646 Nm vilket ger 0-100 km/h på under 3 sek.
Bilderna i galleriet är "klickbara" till skillnad från bilderna ovan.
Lite bilder på det jag anser vara kultbilar
ALFA ROMEO MONTREAL
Alfa Romeo Montreal togs fram som Alfa Romeos flaggskepp inför världsutställningen i Montreal 1967. Montreal är en 2+2-sitsig sportkupé utrustad med en mindre V8 på 2593cc som ger 200 hk. Denna motor var tillåten att varva till 7000 rpm, vilket var extremt för den tiden. Modellen gick i serietillverkning och tillverkades i totalt 3917 exemplar mellan åren 1971 och 1977. Montreal var en dyr bil, med högre pris än Porsche 911, vilket begränsade försäljningen. Det bästa året var 1972 då nästan 2/3 av produktionen skedde. Året därpå kom oljekrisen och bensintörstiga bilar rasade i popularitet. (Wikipedia)

De Tomaso Pantera
De Tomaso Pantera är en sportbil, tillverkad av den italienska biltillverkaren De Tomaso mellan 1970 och 1994. Pantera levererades med amerikansk V8 från Ford (351 "Cleveland") som gav runt 350 hk, i originalskick, senare runt 300 hk på grund av att avgasreningskraven i USA hårdnade under de första åren på 70-talet. Många bilar har fått de flesta interna motordelarna bytta, detta ger såklart ändrad motoreffekt. Bilen är utrustad med en 5-växlad ZF-låda samt lamelldiff. i original.
I USA importerades bilarna av Ford och såldes genom deras Lincoln/Mercury-återförsäljare med början 1971. Förbättrade versioner infördes 1972 och 1974 och försäljningen upphörde i USA 1975. I Europa fortsatte bilen säljas och produktionen upphörde 1994. Sammanlagt 7 260 bilar tillverkades. (Wikipedia)

Rolls Royce Camargue
Rolls-Royce flaggskepp introducerades i mars 1975. Vid lanseringen var Camargue den dyraste serietillverkade bilen i världen, med ett pris högre än för Phantom VI. Namnet kommer från Camargue-hästen från den sydfranska provinsen Camargue. Camargue var den första Rolls-Royce som konstruerades enligt metersystemet och den första med bakåtlutad kylare (hela sju grader). Camargue var också den första bilen utrustad med ett helautomatiskt klimatsystem.
Karossen ritades av Pininfarina och byggdes av Mulliner Park Ward i London. Tekniken kommer från Silver Shadow. Motorn har dock något högre effekt än i Silver Shadow. År 1977 fick bilen kuggstångsstyrning från Silver Shadow II och 1979 bakre hjulupphängning från Silver Spirit.
Produktionen upphörde 1986 efter 525 tillverkade exemplar. Dessutom byggdes en enda Bentley Camargue. Till skillnad från övriga Rolls-Royce-modeller från tiden gjordes dock ingen serietillverkad Bentley-modell baserad på Camargue.

Bizzarrini
Bizzarrini SpA var en italiensk fordonstillverkare på 1960-talet. Företaget grundades av förre Alfa Romeo , Ferrari och Iso ingenjören Giotto Bizzarrini.
Bizzarrini utexaminerades som ingenjör vid universitetet i Pisa 1953. Efter examen började han hos Alfa Romeo 1954. Han arbetade för Alfa Romeo mellan åren 1954-1957. År 1957 bytte han arbetsgivare och började hos Ferrari där han så småningom blev controller för experimentell sport och GT bilutveckling. Han arbetade hos Ferrari som utvecklare, formgivare, testförare och maskinchef i ca fem år.
Hans arbete hos Ferrari resulterade i bl a Ferrari 250 TR , Ferrari 250 GT SWB ( Short Wheelbase Berlinetta eller Berlinetta Passo Corto ) och 1962 Ferrari 250 GTO (väldens just nu dyraste bil).
Efter en infekterad tvist med Ferrari blev Bizzarrini uppsagd och inledde ett samarbete med bla Lamborghini och Iso Rivolta. Han grundade 1964 Societa Prototipi Bizzarrini (Bizzarrini Sp A), som producerade ca 140 bilar mellan 1964-1969 på sin Livorno- fabrik.
Företaget byggde således ett litet antal högutvecklade och avancerade sport- och racerbilar innan det gick i konkurs år 1969. Utöver "Manta" finns ex. 5300 GT Strada och P538S . Samtliga mkt eftertraktade idag och givetvis svindyra....
Bizzarrini-märket har återupplivats med ett antal konceptbilar under 2000-talet.

Manta - Denna minst sagt udda skapelse finns det endast en av så vill du ha den får du punga ut med minst ca 30 miljoner kronor. Den drivs av en 5,4 liters V8.a på ca 355 hk.
Bild - By Brian Snelson from Hockley, Essex, England - 1968 Bizzarrini Manta, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4399058

Bild - By Detectandpreserve - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18936242

Bild - By Brett Weinstein (Wikipedia User: Nrbelex) - 2006 Scarsdale Coucours, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=819319
Galleri